6 smarte personlig økonomi tips

personlig-okonomi

Personlig økonomi har ennå ikke blitt et obligatorisk fag på hverken videregående skole eller høyskole. Av den grunn er det mange som er usikre på hvordan man best mulig bør håndtere pengene sine når man akkurat har fått sin første jobb. For å hjelpe deg med å komme i gang, vil vi dele 6 nyttige tips som vil hjelpe deg på veien.

 

1. Lag en finansiell kalender

Lag en kalender som viser alle fremtidige utgifter som vil dukke opp i løpet av året. Dette vil hjelpe deg å planlegge og sette av pengene du trenger for å dekke disse utgiftene. På den måten slipper du å møte et smell. Du kan se hvordan DNB sin kalender ser ut ved å klikke her.

 

2. Sjekk renten

Hvilket lån bør du betale ned først? Svaret er: Den med høyest rente. Og hvilken sparekonto bør du åpne? Svaret er: Den med den beste renten. Enda et spørsmål – hvorfor blir vi så stresset av kredittkortgjeld? På grunn av renten. Poenget med å fokusere på renta, er at du vil se hvilket lån du bør betale ned først og hvilken sparekonto du bør åpne osv.

3. Spor din nettoformue

Hva er nettoformue? Din personlige nettoverdi er forskjellen på eiendeler/midler og gjeld. Du kan lese mer om det hos Store norske leksikon. Nettoformuen er kanskje den beste måten å se på for å se hvordan du ligger an økonomisk. Hold et øye på denne, og det kan bidra til å holde deg orientert om fremdriften samt hva du bør sate på fremover.

 

4. Lag et budsjett

Livet blir litt lettere når du vet nøyaktig hva du kan bruke og hvor mye. Her er noen punkter du bør tenke på:

  • Hold deg til et fast forbruk: Hvis du er konstant i overforbruk så vil dette lede deg til noe som på engelsk kalles for «Lifestyle Inflation». Det er når du øker forbruket ditt hver gang du får lønnsøkning eller mer inntekt.
  • Ta et daglig økonomisk minutt: Dette poenget kommer rett fra gründer og adm.dir. Alexa Von Tobel, som hver eneste dag setter av ett minutt for å se over hennes økonomiske transaksjoner. Denne 60-sekunders regelen bidrar til å identifisere problemer umiddelbart og å holde oversikt over hvordan du ligger an ift. målsetning.
  • Sett av minst 20% av inntekten til investering og sparing: Altså prioritere noe av inntekten din til sparing og nedbetaling av gjeld samt investeringer som kan gi deg avkastning i fremtiden.
  • Budsjetter rundt 30% av inntekten din til daglige ting og tang: Dette inkluderer filmer, restauranter og annen underholdning, noe som ikke dekker grunnleggende nødvendigheter.

5. Skriv ned visjonen og målet ditt

På denne måten får du motivasjon og viljestyrke til å begynne og jobbe med dine pengevaner, og hvis du lager et mål og en visjon så vil dette hjelpe deg til å holde motivasjonen oppe.

6. Lag konkrete finansielle mål

Bruk tall, dato og hvordan du skal gjøre det. Hvor mye penger skal du ha på bok innen 2030? Hvor mye skal du sette av i måneden for å nå dette målet? Har du noen investeringsmuligheter som kan bidra til å nå målet ditt raskere? Lag et konkret mål og utvikle en strategi for å nå dette målet. Kanskje når du det raskere enn du tror? 🙂